Skip to main content

Tumba bruksmuseum och Sturehovs slott med Afternoon Tea

De första banksedlarna i världen gavs ut i Sverige redan på 1660-talet då mynt ersattes av banksedlar som gavs ut av den privata banken Stockholms Banco. Men falska sedlar cirkulerade och ”Riksens Ständers Bank”, numera Riksbanken, bestämde att man skulle starta tillverkning av eget sedelpapper. Vid Tumba å, i Botkyrka socken, fanns en lämplig plats och år 1755 startar ett svenskt pappersbruk för sedelpapper.

Vi blir guidade genom utställningen ”Sedlarnas historia” och får berättat om den svenska sedelhistorien, från världens första banksedlar fram till dagens sedlar. Vi får veta hur de ändrat form och färg i takt med att tryckeritekniken och säkerhetsdetaljerna utvecklats.

 

Sturehovs Slott stod klart 1781 och har betecknats som en av landets vackraste byggnader i den gustavianska stilen. Själva slottet är i två våningar med brutet tak. Huvudbyggnaden flankeras av två flyglar som är omkring hundra år äldre. Slottet inreddes med hjälp av tidens skickligaste konsthantverkare och här finns landets största samling av Mariebergskakelugnar. Mariebergsfabriken blev berömd för sin höga kvalitet, de många färgerna och den klara glasyren. Slottets samling av kakelugnar är unik. Sturehov hette ursprungligen Averhulta men Sturesläkten, som ägde byn under 1500- och 1600-talen, ändrade då namnet. 1899 köper Stockholms stad Sturehovs slott och på 50-talet renoveras det för att användas för representation, 2010 renoveras det åter då Kronprinsessan Viktoria och Prins Daniel har sin bröllopslunch här dagen före bröllopet.

Läs hela programmet här.

Fritextsökning

Karta