UPPLAND 2 DAGAR


Dag 1 - tisdag 25/6 2019
Första besöket är Ulva Kvarn, där vi börjar med kaffe och smörgås. Därefter tid på egen hand att besöka alla hantverkare. Här finns bl. a silversmedja, glasblåsare, diversehandel och ateljé.
Vidare till Lövstabruk, som en gång i tider var Europas största järnbruk. Idag är järnindustrin nedlagd men ett helt 1700-talssamhälle finns kvar. Här får vi en visning av bruket där guiden berättar om byggnaderna och de människor som bott och verkat på bruket. Vi ser även brukskyrkan med den världsberömda Chamanorgeln samt får en visning av herrgården med vackra salonger och kopparfyllt kök. Gemensam lunch serveras på Leufstabruks Wärdshus. Från Lövstabruk tar vi oss till Österbybruk där vi spenderar eftermiddagen och kvällen. Egen tid på herrgårdsområdet där vi finner klensmedja, vävstuga, antikaffär, byggnadsvård, lantbruksmusem och keramikverkstäder med galleri. Här finns också en orangeriträdgård. När du går genom porten till köksträdgården öppnar sig ett landskap fyllt av växtlighet av alla de slag. Här har man iordningställt trädgården som den var under brukets storhetstid och försåg herrgården med frukt och grönsaker året om. Utställningen i Orangeriet berättar mer om trädgårdens historia.
Kl. 17.00 börjar teaterföreställningen Jernets Fångar, som spelas i smedjan. Detta är ett spel som har sin utgångspunkt i en speciell historisk erfarenhet – gruvbrytning och järnproduktion i norra Uppland. Spelet framförs av ett trettiotal personer i alla åldrar och med olika bakgrund. Föreställningen innehåller mycket sång och musik, på nyckelharpa och elektroniska klanger, och flera koreograferade danser som illustrerar berättelsen.
 
Efter föreställningen serveras 2-rätters middag på Wärdshuset Gammel Tammen. Efter middagen lämnar vi Österbybruk och tar oss till Uppsala och vårt hotell Scandic Nord där vi checkar in och sover gott efter en händelserik dag.
 
Dag 2 – onsdag 26 juni
 Frukost serveras på hotellet. Utcheckning.
Förmiddagen spenderar vi i Uppsala med vår guide. Vi börjar i Gamla Uppsala högar som var en livlig plats med sammankomster för politiska beslut och handel under forntiden. Platsen var även boplatsen till dåtidens Sveakungar. Sedan går turen genom de moderna delarna av Uppsala med Resecentrum, Uppsala Konsert & Kongress samt de historiska delarna med Carolina Rediviva och Uppsala Slott. Vi besöker Uppsala Domkyrka där vi får en guidad visning.
I ringmurens valv som går runt domkyrkan ligger Uppsalas äldsta och anrikaste restaurang, Domtrappkällaren. Här äter vi vår lunch.
Efter lunchen besöker vi Linnéträdgården som är en rekonstruktion av hur Linnés botaniska trädgård såg ut i mitten av 1700-talet. Varje växt var noga utvald av Linné och varje del av trädgården fyllde ett vetenskapligt och pedagogiskt syfte.
Idag är trädgården ett av Uppsalas världskända besöksmål. Här får vi en visning av trädgården och professorsbostaden.
Innan vi lämnar Uppsala serveras eftermiddagsfika på Ofvandahls hovkonditori. Alltsedan 1800-talet har konditoriet funnits i samma lokal, och här har Hjalmar Bergman och Karin Boye druckit sitt kaffe och Gustaf Fröding, Prins Eugen och Gunnar Wennerberg har funderat på livet sittande i de plyschklädda sofforna.
Vi avslutar resan i Uppland med att besöka Härkeberga kyrka, som ligger ett par mil norr om Enköping. Kyrkan är känd för sina vackra kalkmålningar som är de främsta verken av Albertus Pictors målade på 1400-talet.
Hemresa för att vara åter i Eskilstuna ca kl. 18.00.
Avresa:  25-26/6 2019
Pris: 3.150:-
I priset ingår: bussresa i helturistbuss, logi 1 natt del i dubbelrum, 2 x luncher,
1 x 2-rätters middag, 1 x frukost,
1 x kaffe med smörgås, 1 x kaffe med bulle, teaterbiljett, alla entréer och guidade visningar enligt programmet, reseledare
​​​​​​​
​​​​​​​Enkelrumstillägg: 300:-
Påstigning: Eskilstuna

Boka online eller via tel 016-51 01 51