ÖLAND 3 DGR


DAG 1 – ONSDAG 30/5
 Kl. 08.00    Avresa från Eskilstuna, Gästis. Vi åker söderut via Norrköping-Söderköping till Kalmar. Under dagen gör vi stopp för både kortare raster och längre matrast. Från Kalmar tar vi oss över bron till Öland och Borgholm. Vi börjar med att besöka Sollidens slott där vår guide möter oss. Slottet uppfördes av Drottning Victoria och är numera vår konungs privata egendom. Parken är under sommaren öppen för allmänheten, och många besökare hoppas givetvis att få en glimt av någon av medlemmarna i kungafamiljen. Efter Solliden besöker vi Borgholms slottsruin, ”Nordens skönaste ruin”, som hör till de byggnadsverk som knappast lämnar någon besökare oberörd. År 1806 härjades slottet av en stor brand och endast kalkstensmurarnas nakna former blev kvar av all den forna härligheten. Det blir sista besöket för dagen. Incheckning på Strand Hotell i Borgholm. Gemensam 2-rätters middag serveras på hotellet.
 
DAG 2 – TORSDAG 31/5
 Frukost på hotellet. Vår guide ansluter för färd till världsarvet Vickleby. Ett besök här ute ger både en kultur och naturupplevelse. Sällsynta växter finns från olika miljöer. Ölands landskapsblomma, Ölandssolvändan, är endemisk, d.v.s. den finns bara här i hela världen. Vidare till Capellagårdens trädgård (eller till Ölands Örtagård) som är sprungen ur den öländska bondgården och har sedan mitten av 1960-talet varit i ständig utveckling och omdaning. Idag består trädgården av flera delar, alla väl värda att besöka: Örtagården, rosengården, fruktträdgården och grönsaksodlingen. Lunch äter vi på Fågel Blå i Ottenby.
 Efter lunchen tar vi oss till Ottenby. Här finns både fågelstation, Naturum och Sveriges högsta fyr Långe Jan, som mäter hela 42 m. Ottenby Fågelstation är Sveriges bästa fågellokal med hela 378 arter noterade i området. Vi kommer att göra ett besök på Ottenby Naturum som har en stor och informativ utställning om naturen och fågellivet i området. Från Ottenby åker vi östra sidan åter med stopp vid Eketorps borg för besök. Eketorps borg är en helt utgrävd och rekonstruerad (återuppbyggd) fornborg där rekonstruktionerna har gjorts direkt på själva fornlämningen. Ringmuren är fem meter hög och sex meter bred och innanför den ligger järnåldershus i sten och medeltida skiftesverkshus i trä som har byggts upp med gamla hantverksmetoder och material.
Åter till vårt hotell. Gemensam 2-rätters middag.

DAG 3 – FREDAG 1/6       
 Frukost på hotellet och utcheckning.
Alvaret har betats i alla tider och den långa traditionen att hålla betesdjur har gjort att t.ex. orkidéer finns här i stora mängder. Förr i tiden vaktades fåren av en herde. Herdarnas kojor var gjorda av sten och är idag ruiner. Vi besöker Paradisverkstaden som är ett keramiskt centrum med utsikt över strandängarna och Kalmarsund, belägen strax söder om Ölandsbron. Här ser vi keramik och glas som visas i en ljus och öppen arkitektur omgiven av en vacker trädgård. Här tillverkas allt från små ljusstakar till stora trädgårdsurnor allt formgivet av familjen Paradis. Vidare till Färjestaden för gemensam lunch och därefter påbörjas hemresan.

Avresa: 30/5-1/6 2018.
Pris: 4.495:-
I priset ingår: bussresa i helturistbuss, logi 2 nätter del i dubbelrum på Strand hotell i Borgholm, 2 x middagar, 2 x luncher, 2 x frukost, entréer och guidningar enligt programmet, heldag guide dag 2, halvdag guide dag 1+3.
Enkelrumstillägg: 700:-

Påstigning: Eskilstuna
​​​Boka online eller via tel.016-51 01 51.