DALARNA 3 DGR


Årets landskapsresa går till härliga Dalarna!

Dag 1
Kl. 08.00     Avresa från Torshälla, parkeringen Gamla Shellmacken
Vårt första besök blir Visentparken i Avesta. Här serveras vårt förmiddagskaffe. Visentparken är en av Europas viktigaste avelsanläggningar för bevarandet av visenten – europeisk bison och Avesta har spelat en viktig roll i räddningsarbetet. Här ansluter vår Dalarna-guide Gunilla Barkar som är med oss de två första dagarna. Vidare mot Falun och där besöker vi Birgittasystrarna. Birgittagården ligger naturskönt på en udde i Runn – Dalarnas näst största sjö. Birgittagården är ett kloster tillhörande Birgittinorden, grundad på 1300-talet av den Heliga Birgitta och 1911 av den Saliga Moder Elisabeth Hesselblad, som under sin barndom var bosatt i Falun. Här får vi en guidad visning samt äter vår lunch. Efter besöket hos systrarna tar vi oss till naturkonstnären Lennart Sand som har sin ateljé i lilla byn Solarvet – Leksands Kommun. Han är känd för sina djur- och landskapsmålningar samt bronsskulpturer. Den renoverade gamla ladan inrymmer idag förutom ateljé också en stor utställningshall samt ramverkstad. Nu är det dags att åka mot Mora och checka in på vårt hotell, det centralt belägna Hotell Siljan. Gemensam middag på hotellet.
 
Dag 2
Frukost på hotellet
Idag tar vi oss norrut och Älvdalen. Vi åker till Fulufjället som är den största nationalparken i Sverige utanför Norrbotten. Här går vi till Sveriges högsta vattenfall, Njupeskärs vattenfall, som är hela 93 m högt varav 70 m fritt fall. Vandringsleden fram till fallet, ca 2 km, är spångad och grusad hela vägen. Ljudet av vattenmassor som krossas är nästan öronbedövande och skapar en tung dimma som är till fördel för en mängd ovanliga mossor och lavar längs branterna. Väl åter till startpunkten serveras vår lunch här.´Efter lunchen besöker vi Porfyr- och Hagströmmuseet i Älvdalen. Här finns både unika samlingar av konstverk i porfyrsten och av Hagström tillverkade instrument. Porfyrstenen räknas till en av de hårdaste bergarterna i världen och lämpar sig därför bra till att slipa och polera. Firma AB Albin Hagström hann med att tillverka över 1 miljon dragspel, gitarrer och PA-anläggningar under sin verksamhetstid i Älvdalen. Deras gitarrer har använts av både Elvis, ABBA, Frank Zappa m fl. Eftermiddagskaffe intas på det anrika Morins Konditori i Älvdalens centrum.
Åter till vårt hotell för gemensam middag och övernattning.
 
Dag 3
Frukost på hotellet och utcheckning.
Innan vi lämnar Mora besöker vi Vasaloppsmuseum som visar upp evenemangens 90-åriga historia på ett underhållande och interaktivt sätt. Varje avdelning bjuder på en helt ny upplevelse och ger besökarna en helhetsbild av Vasaloppet. Nu är det dags att påbörja hemresan och på vägen hem stannar vi för besök på Nittsjö Keramik, Rättvik. Lunch äter  vi på Sjövillans Restaurang och Bar. Efter lunchen gör vi ett sista besök som är Jobs Boden i Leksand där vi hittar de klassiska mönstren av Lisbet Jons.
Hemresa för att vara åter i Torshälla ca kl. 18.30.
DalarnaDalarna
Dalarna
Avresa: 30/5-1/6 2017.
Pris: 3.750:-
I priset ingår: bussresa i helturistbuss, logi 2 nätter del i dubbelrum, 2 x frukost, 3 x luncher,
2 x middagar, 1 x kaffe med smörgås, entréer och visningar enligt programmet,
Dalarna-guide dag 1+2.
Enkelrumstillägg: 700:-

Påstigning: Eskilstuna, Torshälla
​​​​​​​
Boka online eller via tel.016-51 01 51.